За пръв път в България ще се приложат мерки за спасяването на горите от корояди в Смолянско

Изображение 1 от 2

     Проблемът с големите горски площи с изсъхнали дървета, нападнати от корояд и други вредители е сериозен, а Южноцентралното държавно предприятие с управление в Смолян предприема активни действия за преодоляване то му, съобщават от държавната фирма. Работна група към предприятието работи още от констатирането на проблема и заседава всяка седмица, а в близките дни ще бъдат представени допълнителни мерки за ограничаване на щетите от нападенията на корояд и други вредители. Някои от методите се реализират за първи път в България и са в синхрон с добрите европейски практики в лесовъдството.

    „Колегите полагат огромни усилия за справяне с нападналите от вредители територии и спасяване на горите в региона. Освен с почистване и изнасяне на увредената дървесина, ние работим и за преодоляване на проблема чрез превантивна работа в горските територии“, коментира директорът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев. Той добави, че дейностите не са кампанийни, а са част от ежедневните задължения на служителите на предприятието. 

    Само за последната седмица, на територията на предприятието са освободени над 100 дка и са усвоени около 2 000 кубика изсъхнала дървесина.

    Към 12 август на територията на Южноцентрално Държавно предприятие, засегнатите и изсъхнали горски площи са 13 723.2 дка , а поразената лежаща маса е 141 013 куб. м., съобщават от държавното предприятие, стопанисващо горите в Южна България. В това число влизат и площите, които са неусвоими и изсъхнали, както и дървесината, която попада в недостъпни басейни и не може да се прибере и използва. Освободените към момента площи са 427 дка, от които приблизително 10% са подходящи за залесяване, а от засегнатата от вредителите дървесина 7 412 куб. м вече са усвоени.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ив
      Иванов
      1 0
      22:54, 16 авг 2016
      Година и половина след бедствието, май вече е късно! През цялото това време горското се правеше, че не вижда падналата маса и уж щеше да се чисти с приоритет, а в същото време масова сеч на широколистна гора и то във вододайни зони! В други държави някои трябваше вече да са без работа, да не говорим и за повече за унищожаването на малкото останали държавни богатства. Но всички сме доволни и се правим, че не виждаме, но майката природа ще си ни го връща и то тъпкано!
    • 2
      Ва
      Ваня
      2 0
      08:16, 17 авг 2016
      Ами хайде де,че гората е пламнала,не разбирам какво чакаха досега!Положението не е никак розово и някой трябва да се хване здраво за работа за да я спаси .Не само да се почесват,да симулират дейност, и да си подаряват скъпи джипове!
    • 3
      Не
      Невярващ
      0 0
      08:14, 18 авг 2016
      Сега ще видим как благодарение на най-добрите български практики гората ще си замине за 2 години и като започне една ерозия и едни наводнения и едни засушавания и застудявания и ще се оправдаваме че това било природно явление.

    Видеа по темата

    Последни новини