Какво държи тази топка във въздуха? Акустична левитация (видео)

Учени демонстрираха нов успех с левитацията и той скоро може да се окаже нещо с доста фантастични възможности. Вече сме виждали някои опити с левитиращи предмети, но всички те са били с капчици или плоски обекти.

В новото проучване изследователите доказват експериментално акустична левитация на 5-сантиметрова твърда полистиренова сфера, а акустичните вълни са ултразвукови, т.е. над честотата на човешкия слух. Затова демонстрацията, която можете да видите във видеото протича с тишина. 

За първи път обект, по-голям от дължината на звуковата вълна, бива издигнат и остава да се носи стабилно в пространството. Изследователите Марко Андраде и Хулио Адамовски от Университета на Сао Пауло в Бразилия, заедно с Ан Бернасо от Университета Хериът-Уат в Единбург, Великобритания, са публикували изследването във phys.org.

"Акустична левитация на малки частици в стояща вълна е добре позната, но максималният размер на частиците, които могат да се левитират е около една четвърт от дължината на вълната", казва Андраде за Phys.org.

"Това означава, че с преобразувател, работещ в ултразвуковия диапазон (честота над 20 kHZ), максималният размер на частиците, които могат да бъдат левитирани е около 4 mm. В нашия експеримент ние демонстрираме, че могат да се комбинират няколко ултразвукови трансдуцери и да левитират обект, значително по-голям от дължината на вълната. Ние успяхме да увеличим максималния размер на обекта от една четвърт от дължината на вълната до 50 мм, което е около 3,6 пъти повече от дължина на вълната."

Повечето методи използват ултразвуков трансдуцер, който преобразува електрически в ултразвукови вълни. В екперимента сега са използвани три ултразвукови преобразуватели, подредени в около мислена сфера.

Както изследователите обясняват, ъгълът и броят на трансдуцерите може да се променят и това не пречи на способността на устойството да левитира голям обект. Способността му да левитира се дължи на създаваната от трите трансдуцери стояща вълна в пространството между тях. Така изследователите са постигнали левитиращият обект да е по-голям от дължината на акустичната вълна, без какъвто и да е контакт с външни повърхности. Областта, в която той може да се носи във въздуха е на височина от около 7 мм или около половината от дължината на вълната.

Изследователите очакват, че методът може да се използва за по-големи сфери и може да се разшири за левитиране на предмети с различни форми и размери в различни позиции. Но засега обектът левитира само в определено положение в пространството.

"В бъдещата си работа ние бихме искали да разработим нови устройства, които ще са способни да издигат и манипулират големи обекти във въздуха", пишат учените.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини