Ускоряват ремонта в Партийния дом за председателството в ЕС

Претапицирането на депутатските кресла в Народното събрание се бави, както и преустройството за нуждите на НС на зала “Света София” в бившия Партиен дом.

Администрацията на парламента не е успяла да осигури претапициране на депутатските кресла в настоящата Пленарна зала на пл. “Народно събрание”, предаде БГНЕС. 

Срещу 70 000 лв., без ДДС, народните представители трябваше да седнат върху нов дунапрен на 31 август, когато е първия работен ден на парламента след лятната ваканция. Оказало се, че само една фирма е подала оферта, поради което процедурата е прекратена. 

Така на народните избраници остава да се надяват, че щатната поддръжка на парламента се е погрижила поне за закърпване на креслата.

816 000 лв., с ДДС, достигнаха разходите за упражняване на надзор на строително-монтажните дейности, които трябва да превърнат за по-малко от две години зала “Света София” на бившия Партиен дом в нова пленарна зала на Народното събрание. 

Това става ясно от три обществени поръчки, обявени от парламента в последните два месеца, които са пред финализиране, уточнява БГНЕС. Преместването на 240-те депутати в бившия Партиен дом ще струва на държавата около 25 милиона лева.

Дългогодишната идея за преместване на парламента до Президентството и Министерския съвет видя “зелена” светлина преди няколко месеца, основно заради Българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. 

Изтеглянето на председателството с шест месеца обаче, постави администрацията на Народното събрание пред свършен факт. Много е вероятно преустройството на зала “Света София” да не приключи до края на 2017 година, т.е. преди 1 януари 2018 г., когато България ще “ръководи” за шест месеца ЕС. 

Парламентът все още не е избрал изпълнител на ремонта. Това най-вероятно ще се случи в края на септември или началото на октомври.

Две компании са допуснати в конкурса и се очаква подаване на офертите им. Фирмите притежават сертификати за работа с “държавна тайна”, каквото бе едно от изискванията на възложителя. Успоредно с избора на строител, текат и три процедури за избор на фирми, които ще извършват строителен надзор.

Миналата седмица парламентът изпрати покана до проектанта на преустройството – фирмата “Никонсулт”, която срещу 200 000 лв., без ДДС, ще следи за стриктното изпълнение на архитектурно-инженерната идея, която включва изграждането и на стъклен покрив на бъдещата пленарна зала. 

Администрацията на НС очаква оферта и от фирма “Армстройинвест”, която е класирана на първо място в процедурата за управление, наблюдение и контрол на строително-монтажните дейности. Стойността на услугата също е 200 000 лв., без ДДС. 280 000 лв., без ДДС, ще струва упражняването на самия строителен надзор. Очаква се две фирми да подадат финансови оферти – “Армстройинвест” и “Ка Консулт 04”.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини