Обявяват извънредно положение в Италия

Италианското правителство ще обяви днес извънредно положение в зоната, пострадала от разрушителното земетресение в централните райони, при което по последни данни са загинали 247 души, съобщава италианският в. "Република", цитиран от ТАСС.

Министрите ще заседават тази вечер. Ще обсъдят и отпускането на близо 50 милиона евро за разчистване на разрушенията, възстановяване на региона и подпомагане на пострадалите.

Сред най-силно засегнатите селища е град Аматриче, където според кмета Серджо Пироци до момента са загинали над 200 души.

Около 460 подземни труса са регистрирани в Италия за повече от денонощие след началото на земетресението. Това сочат данни на националната служба за гражданска защита, отбелязва "Република".

Според експертите след първия трус с магнитуд 6,0 в сряда, в 03.36 ч. местно време (04.36 българско), до 07.00 ч. днес (08.00 българско време) в страната са регистрирани общо 460 подземни труса, но само два от тях с магнитуд над 5.

Повече от 5400 души участват в ликвидирането на последиците от стихийното бедствие, пише изданието.

Както съобщи Тити Постильоне от службата за гражданска защита, сред тях има над хиляда полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни, а също и над 3000 доброволци и обществени дейци, живеещи в пострадалите области. (БТА)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини