Община Смолян оздравява финансово до март догодина

Община Смолян вече има план за финансово оздравяване. Той беше приет на днешното заседание на Общинския съвет с 15 гласа „за”, 1 „против” и 9 „въздържал се”. Планът предвижда мерки по повишаване на събираемостта на местните приходи, спазване на стриктна финансова дисциплина и свиване на разходите. Община Смолян влезе в процедура по неговото изработване през юни, по изискване на Министерството на финансите, което я нареди сред общините в лошо финансово състояние на базата на шест показателя. Към настоящия момент общината има проблем с два от показателите. Първият е просрочените задължения. За половин година размерът им е свален от 4 на 3 милиона лева, но все още е 9,3% от отчетените през последната година разходи, а трябва да е под пет на сто. Вторият проблем е с размера на поетите ангажименти. Те не трябва да надхвърлят 50 на сто от средногодишния размер на разходите за последните четири години. Този показател е проблемен, защото става въпрос за ангажименти по договори с фирми, които де факто не се изпълняват, но и фирмите не се отказват от тях. „Ние ще проведем разговори, особено за договори, които при всички положения е ясно че вече не са актуални, но съм сигурен, че все пак и да остане тоя показател за поети ангажименти, ще бъде единствен и ние няма да влизаме след половин година в графата общини за финансово оздравяване”, заяви на сесията кметът Николай Мелемов.

Сериозни резерви има относно събираемостта на данъците върху недвижимите имоти и моторните превозни средства, каза председателят на бюджетната комисия Стоян Иванов. В момента събираемостта е 62 процента. В плана е заложено тя да се повиши до 66,5 на сто. В същото време ръководството на общината категорично застава зад позицията си да не вдига данъчните налози, с които да обременява гражданите на общината.

Стефан Сабрутев от БСП зададе няколко въпроса свързани с конкретни цифри, като къде е включена цесията от 3 милиона 162 хиляди лева, както и за какво ще се ползват петте милиона безлихвен заем, който ще се иска от Министерството на финансите. Сабрутев посочи още, че в плана липсват конкретни срокове и с колко ще се редуцират задълженията на общината и предложи кмета отново да си оттегли докладната. Това не стана, а съветникът беше единственият гласувал против.

„С температура, в състояние пред гърч” отпредели финансовото положение на общината Кирил Хаджихристев от КРОС. Той също обърна внимание на липсата на срокове и направи конкретни предложения за четиримесечен гратисен период, в който длъжниците на общината – фирми и граждани, да се издължат и ако това не стане да се завеждат изпълнителни дела, както и съвместно с МВР да се направят проверки, за да се повиши събираемостта на туристическия данък. „Относно разходите предлагаме 10 процента намаление на представителните разходи на кмета на общината, 10 процента намаление на представителните разходи на Общинския съвет, 30 процента намаление на възнагражденията на общинските съветници, 10 процента намаление на общинската администрация”, предложи още общинският съветник от КРОС. 

От предложенията не бяха приети 30 процентното намаляване заплатите на общинските съветници и 10 процентното съкращаване на администрацията.

В крайна сметка при поименното гласуване планът за финансово оздравяване беше приет. Общината ще поиска и 5 милиона безлихвен кредит за целево погасяване на най-неотложните просрочени задължения. Така, с малко помощ от държавата и изпълнявайки мерките, амбицията е до март 2017 година община Смолян финансово да оздравее.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини