Руската полиция арестува журналистки, отразяващи годишнината от трагедията в Беслан

В руския Беслан бяха задържани две журналистки, отразяващи протест на майки на деца, загинали при заложническата драма в местно училище през 2004 г.1 предаде Би Би Си.

Става дума за кореспондентката на в. „Новая газета" Елена Костюченко и колежката й от изданието „Такие дела" Диана Хачатрян.

Информацията за ареста им беше потвърдена пред Би Би Си от директора на благотворителния фонд „Такие дела" Митя Алешковский.

По думите му, Хачатрян с е е легитимирала като журналист пред полицията, но въпреки това е била задържана.  

„По думите на колежката й Елена Костюченко, която е била арестувана заедно с нея, за ареста им се е разпоредил служител  на службите за сигурност, който е бил на мястото на протеста.” - коментира Алешковский.

Според представители на полицията, паспортът на Хачатрян Бил подправен.

„Там са протестирали майки на деца, загинали при бесланската трагедия. Кореспондентите са работели, снимали са, когато при тях са отишли полицейски служители, които са им забранили да снимат. Те са им отвърнали, че конституцията гарантира правото им да снимат и да получат информация.” – разказва Алешковский.

Елена Костюченко заяви пред Би Би Си, че заедно с нея и Хачатрян са  задържани пет жени, чиито близки са загинали при терористичния акт в Беслан. „Новая газета" съобщава също, че цивилни са се опитали да вземат камерата на Костюченко и са настоявали да прекрати да снима.

Сутринта на 1 септември – деня на трагедията, в училището, което през 2004 г. беше превзето то терористи, беше отслужена панихида в памет на загиналите.  

Петте задържани майки са носели фланелки, върху които е имало надписи собвинения към руския президент Владимир Путин за многобройните жертви.

Жените поискаха трагедията да бъде разследвана.

Впоследствие журналистките бяха освободени, но майките на загиналите деца останаха в ареста.

На 1 септември 2004 г. училище в Беслан беше завзето от терористи, ав сградата останаха 1128 заложници. При щурмуването на училището загинаха 314 души, още няколкостотин пострадаха.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини