1,2 млрд. лева нужни за модернизиране на пехотата ни

100 млн. лв. годишно в продължение на 12 години ще са необходими, за да се модернизира оборудването и техниката на сухопътните войски.

Това стана ясно от отговора на министър Николай Ненчев в рамките на парламентарния контрол.
Да разбере какви са намеренията на военното ръководство за модернизирине на този род войски поиска депутатът Явор Хайтов, който заяви, че пехотата е „гръбнакът на армията”.

Според предвижданията на Министерство на образованието ще са необходими 1,2 млрд. лева, като те ще бъдат разпределени за 12 години. Такатрите батальонни групи, които трябва да поддържаме в рамките на войските и според критериите на НАТО, ще бъдат подготвени до 2023 година, а пълното окомплектоване на сухопътните войски може да се очаква до 2028 година.

Предвижда се логистичната поддръжка на батальонните групи да се осъществява изцяло от български фирми.

Министър Ненчев увери от трибуната на НС, че модернизацията на сухопътните войски е сред приоритетите на Министерство на отбраната, но трябва да се отчита и текущото състояние на бюджета.

Ненчев увери и че в рамките на този месец, или най-късно следващия, в Министерски съвет ще бъде внесен актуализирания план за модернизация на сухопътните войски.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    разочарован
    2 0
    17:00, 2 сеп 2016
    Хаха ще модернизират койй!! То няма да остане армия, масово се напуска!!Освен ,ако не се опитат да ги задържат по някакъв начин, но едва ли , на кого от сегашните управници му пука.... Но иначе търсят военни - за бежанците, за пожарите ,за границите, за кризистни ситуации......
    Една държава, щом няма армия , значи и нея я няма..!
Последни новини