Монахинята Майка Тереза бе обявена за светица

Майка Тереза, католическата монахиня, която посвети над половин век от живота си на най-бедните и онеправданите, бе обявена днес за светица от папа Франциск .

Това стана в началото на литургия за канонизация на площад "Свети Петър" в Рим, в присъствието на около 100 000 вярващи, предаде Франс прес.

"Обявяваме блажената Тереза от Колката за светица и я включваме в списъка на светците. Искаме тя бъде почитана като светица от цялата Църква", каза папа Франциск, произнасяйки ритуалната "формула за канонизация".

Издигането на една от иконите на християнството през XX век идва ден преди 19-тата годишнина от нейната смърт в Калкута, индийския град, където тя прекара близо четири десетилетия работейки с умиращите и изоставените.

Папа Франциск предприе стъпка към канонизирането й, като одобри указ, с който се признава второ чудо, смятано за резултат от молитвите й към Бога.

Конгрегацията по беатификацията (органът на Ватикана, който преценява дали има основания някой да бъде обявен за "блажен") след тридневно заседание призна за чудо необяснимото от научна гледна точка излекуване на 35-годишен бразилец от множество мозъчни тумори, станало благодарение на молитвите на Майка Тереза.

Признаването на извършено чудо е част от процедурата по канонизиране на светци в Католическата църква.

През 2002 г. беше признато първото чудо на Майка Тереза, което проправи път към обявяването й за блажена, но процесът по канонизирането изисква да бъде признато и второ чудо.

Майка Тереза е албанка, родена през 1910 г. в Скопие. Тя обаче работи главно в Индия, в Калкута, където през 1950 г. основава милосърдни мисии. 

През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир, а през 2003 г. папа Йоан-Павел Втори я обяви за блажена, което е първа стъпка към обяването за светец.

Майка Тереза почина на 5 септември 1997 г. на 87 години.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини