Потомка на Кръстьо Сарафов е едно от новите попълнения в трупата на Родопския драматичен театър

Изображение 1 от 5

    Бориса Сарафова не само по име, а и по кръв е наследничка на патрона на НАТФИЗ Кръстьо Сарафов. Младата актриса е завършила театралната академия през тази година в класа на професор Стефан Данаилов. Дебютът си на смолянска сцена Бориса Сарафова направи в ролята на Лора Яворова, в постановката "Нирвана", където партнира на Делян Илиев. Спектакълът, под режусурата на Крум Филипов, имаше своята своеобразна премиера на 8 септември. Бориса е едно от новите попълнения в трупата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов", който се готви да отбележи своята 65-годишнина.

    "По този начин ще обновим състава, защото така наречените стари актьори, които останахме, не сме много и театърът има нужда от нови лица, от млади хора. Радвам се, че този сезон ще можем да представим пет нови млади лица на смолянската публика. Всички много талантливи, много кадърни, много позитивни, много усмихнати", сподели директорът на РДТ Румен Бечев. 

    Младите актьори Бориса Сарафова, Васил Читанов и Тодор Беров участват и в премиерния спектакъл "Рибарски свади". С комедията от Карло Голдони, на режисьора на „Чичовци 2014” и „Румеу и Жолиета от Дунюву” Петър Тодоров, Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян открива новия театрален сезон. Премиерните представления са на 19 и 20 септември от 19.00 ч. на голямата сцена на театъра. В спектакъла участват обичаните от публиката на града актьори Емилия Ованесян, Искра Йосифова, Румен Бечев, Десислава Минчева, Веселина Бабаджанкова, Никола Орешков, Илия Виделинов. 
    Премиерата на "Рибарски свади" ще се превърне в тържество за 65-годишнината. Смолянските театрали са подготвили още няколко инициативи за празника си. На 19 септември, още през деня, пъстро шествие ще тръгне из града, като ще спре на няколко ключови места, свързани с историята на театъра. За тържеството, когато ще се играе и премиерният спектакъл, ще бъдат поканени всички, свързали живота си с културната институция. От театъра готвят и албум за годишнината. Той ще бъде скромен, според финансовите възможности на театъра, но в снимки ще може да се проследят по-значимите заглавия, поставяни на смолянска сцена от 1951-ва година до сега, допълва директорът Румен Бечев. За 65 години със смолянския тетър са свързали имената си знакови режисьори като Любен Гройс, Леон Даниел, Юлия Огнянова, Крикор Азарян, Александър Морфов, Теди Москов, Иван Караджов. Много незабравими български актьори са имали своите сценични превъплъщения. Опирайки се на традициите, Родопският драматичен театър сега търси своето ново лице и то, според Румен Бечев, трябва да е по-ведро и оптимистично. 

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини