Бюджетът за 2017 г. ще е почти без дефицит

Бюджет 2017 ще е сериозен коз в задаващата се кандидатпрезидентска кампания. Противно на традиционната тишина около проектобюджета в периода на съгласуването му, и финансовият министър Владислав Горанов, и депутати от ГЕРБ започнаха да обявяват отделни параметри по него.

Финансовото министерство вече обяви, че догодина няма да се залага поемане на нов дълг, а през уикенда се появи добра новина и за дефицита. Според депутати от управляващата партия той ще клони към нулата и тази, и следващата година. ГЕРБ обещават дежурните приоритети - образование и здравеопазване, и не възнамеряват да предприемат сериозни промени в данъчните закони. 

Това би представлявало много сериозна стъпка на подобрение на салдото на фона на досегашните очаквания. За тази година по консолидирания бюджет е заложен дефицит от 1,9% от БВП (-1,73 млрд. лв.), а за догодина се очакваше дефицит от 1,4% от БВП (-1,34 млрд. лв. ). За очертаващия се нисък дефицит тази година допринасят проблеми като бавния старт на новите оперативни програми и ниските разходи, извършени по тях, както и изоставането на публичните инвестиции в строителството, но рязкото свиване на дефицита така или иначе ще бъде факт. Залагането на ниво, близко до нулата, и за 2017 г. означава, че правителството възнамерява да е по-консервативно в разходите, пише в. „Сега“.

Ако наистина се заложи нулев лимит за новия дълг, общият размер на задълженията дори ще намалее заради предстоящ сериозен падеж по стар дълг в началото на годината. Тази година лимитът за новия дълг бе висок – 5,3 млрд. лв., като в него беше включен и буфер от близо 2 млрд. лв. заради стрес тестовете на банките. Този ресурс ще се ползва за плащане на падежи и покриване на дефицита догодина.

Според управляващите няма да има сериозни промени и в данъчните закони. Все пак предстои въвеждане на нова и чувствително по-висока за гражданите такса смет, очаква се и ръст на осигуровката за пенсия с 1% от 2017 г.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини