9 °C

В България отново победи статуквото, заяви на прощаване посланик Кабан

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан бе посрещнат с бурни аплодисменти за заключителната си лекция равносметка пред членовете на Атлантическия клуб. Президентът на клуба Соломон Паси посочи, че пълната зала и аплодисментите говорят сами за оценката към посланик Кабан.

Той определи заключителната реч като „ябълкова”, визирайки израза, с който посланик Кабан придоби особена популярност – „гнилите ябълки в съдебната система”. За случилото се тогава посланик Кабан призна, че това е било неочаквано събитие в мандата му.

„Въпреки опитите ни да планираме се изправяме пред непредвидими обстоятелства. В моя случай това бе опитът да се предизвика фалит на предприятието „Белведере”, като за тази цел се използва съдебната система. Делото е добре известно. Само ще кажа за последен път на всички тези, които мислеха, че казаното от мен не е дипломатично – от една страна, бидейки дипломат от 25 години, знам кое е дипломатично и кое не е. От друга странаскандалът произтече не от това, което казах по отношение на съдебната система и намесената в скандала съдийка, а от това, че всичко това бе вярно и известно на всички”, заяви посланик Кабан.

По думите му, относно твърденията, че не е в прерогативите на един посланик да казва, че даден съдия е корумпиран, е ясно, че още по-малко допустимо е държава членка на ЕС да позволи съществуването на такова поведение години наред, без каквато и да било санкция. „Случилото се след това показва, че всичко това е вярно”, заяви Кабан и визира уволнението на съдия Ченалова и възвръщането на дружествата на предприятието „Белведере”.

"Никой друг не беше наказан, въпреки че записите на Ченалова и председателя на съда предизвикаха интерес у всички”, коментира Кабан.

В края на лекцията Илияна Беновска подари здрава червена ябълка на френския посланик и попита под чие ръководство е действал при вмешателството си в съдебната система.
Това предизвика бурната реакция в залата – журналистката бе освиркана, а модераторът Соломон Паси потърси следващ въпрос от страна на присъстващите.

На въпрос кое ще му липсва най-много от България, Кабан отговори лаконично – България.

Във встъпителните си думи той изтъкна, че мандатът му като посланик е продължил три години. „Това е обичайното времетраене на мандата на френски посланик в чужбина. Макар че според мен е прекалено кратко, за да може да се опознае една страна като общество, история, тревоги, силни и слаби страни, определящите фактори на външната им политика, вътрешните им блокиращи фактори”, посочи френският посланик. Той бе категоричен, че превратностите на 2015 г. и провалът на конституционната реформа са показали, че съпротивата е все още много силна и, че лагерът на статуквото е победил отново.

9-ти септември е ужасна дата в историята на Европа, тъй като тя бележи момента, в който с помощта на съветския завоевател се установява режим, който за няколко месеца взема решение за обезкървяването на целия български елит, за убийството на 1000 негови представители, не защото са извършили престъпление, а просто, за да се унищожи всякакъв критичен дух – дух на свобода, разтълкува историята ни френският посланик, отделяйки доста време на коментарите си за комунизма и проявленията му у нас..

Той бе категоричен, че признанието, че режимът е извършил престъпление означава да се търсят отговорни за тези престъпления. „Няма ли престъпление, няма и престъпници, няма и отговорност, която да бъде търсена”, заяви той.

Затова е трябвало да се забрави, онемее и мълчи по отношение на естеството на режима и най-вече да не се търси отговорност.

Посланик Кабан не пропусна да посочи, че елитите, дошли на власт след 89-та година са били комунисти.

„Именно тази липса на разкаяние, наказание, но също така и най-вече дори на изследване, разбиране, изучаване на реалността на комунизма, впримчва България в неблагосъстоянието й”, категоричен бе посланик Кабан.

Според него именно тази липса позволявала на ръководителите на социалистическата партия да поставят цветя на паметника на най-отявления диктатор, който страната ни е имала от освобождението насам, „любезно, усмихвайки се пред посланиците на ЕС, малко изненадани от този скандален жест”  (б.р посланик Кабан визира отбелязването на 9-ти септември от БСП).

„Тази липса, която позволява на политически партии да избират начело на службите за сигурност млад олигарх на 33 години, чието единствено качество за упражняването на тази професия, че е верен на бивш член на ДС. Липса, която позволява на виден националист да възхвалява окупацията на Крим от Русия, тъй като историята, която му е била преподавана, както и на цялото му поколение, е била подменена, за да бъде внушено, че България е била освободена от съветските войски през 1944 г.”, заяви посланик Кабан.

Той бе категоричен, че не съществува вечна дружба между народите. Отношенията между държавите се основават на интересите, но не само, те се основават на споделени ценности, категоричен бе той.

„Днес сме членове на един и същ алианс и на един и същ политически съюз. Тъй като ние французи и българи сме граждани на свободни демокрации. Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята”, заяви той, прекъснат от аплодисменти, след които допълни, че днес няма място за признание по отношение на сегашна Русия, на която не дължите нищо, категоричен бе дипломатът, визирайки освобождението на страната през 1878 г.

„Имате дълг към руските, финландските, полските и естонските войници, загинали за вас по времето на Руско-турската освободителна война”, изтъкна френският посланик и даде за пример собствената си страна, която въпреки този дълг към американците не е била причина, те да не кажат на Вашингтон, че допуска грешка с окупацията на Ирак.

Тази липса на разкаяние, наказание, разбиране и изследване на комунизма това в крайна сметка кара младите българи да напускат страната. Мълчанието за комунизма и невъзможността да се осъзнае същността му означава да се отрече онтологическата разлика между тоталитарен режим и либералната демокрация, заяви посланик  Кабан.

Да се мисли, че бидейки демократ, човек може да отдава почит на комунизма, означава, че и комунизмът и демокрацията биват неразбрани, а това не е добро начало по пътя на демокрацията, посочи посланик Кабан /б.р отново визира отбелязването на датата 9-ти септември от БСП/.

Като успех посланикът изтъкна представянето на тракийското златно съкровище в Лувъра, изключително наситеното сътрудничество с университетите, състоянието на земеделието. Той посочи, че цифровата икономика у нас е в пълен подем. Той изрази впечатлението си от прогресивността им. „Младото българско поколение доставят удоволствие и също така будят завист”, заяви посланик Кабан и изтъкна, че безплатният безжичен интернет е по-широко разпространен у нас, отколкото във Франция. „Зърнени храни, масло от рози и лавандула, гъши дроб – това е може би само детайл за българина, но има голямо значение за французина – и вината, са сектори с високи постижения”, заяви френския дипломат.

„Въпреки всичко, което съм казал за комунизма, за провала на прехода – аз вярвам в България, защото вярвам в бъдещото на България и вярвам в бъдещето на България, защото вярвам в младите поколения”, заключи дипломат номер 1 на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини