Турция поиска официално от САЩ да арестуват Гюлен

Турското министерство на правосъдието е поискало официално от САЩ да арестуват Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат на 15 юли.

По информация от служители на ведомството Анкара е изпратила до американското министерство на правосъдието писмено искане за временно задържане на ислямския проповедник Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г.

В искането за арест се твърди, че опитът за преврат от 15 юли е бил извършен по заповед на Гюлен и под негово командване.

"Наред с многото престъпления, извършени в нашата страна, това лице се издирва с искане за задържане и като човека, под чиито указания бе осъществен кръвопролитният опит за преврат на 15 юли 2016 г.", пише в текста,  цитиран от  Анадолската агенция и БТА.

Към него е добавена и заповед за задържане, издадена от анкарски съд във връзка с воденото от републиканската прокуратура в Анкара разследване.

Посочва се, че искането за временен арест се отправя въз основа на двустранна спогодба между Турция и САЩ за екстрадиция и наказателни дейности на престъпници.

 Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил този въпрос с американския си колега Барак Обама по време на срещата на високо равнище на Г-20 по-рано този месец, уточнява "Фокус". 

Високопоставен представител на Белия дом заяви тогава, че Обама е обяснил на Ердоган, че решението ще бъде правно, а не политическо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини