КНСБ поиска баланс между правата на работещите българи и мигрантите

Напрежението с бежанския поток ескалира с всяка изминала седмица - твърдят от КНСБ и настояват да се търси баланс между правата на работещите българи и мигрантите. На конференция за националните измерения на бежанската криза президентът на синдиката Пламен Димитров каза:

Помощта за външната граница на ЕС, каквато получава България, трябва да бъдe непременно допълненa с ангажименти за разширяване на Шенген и Дъблинския регламент да ревизират, тоест, който влезе в България остава при нас завинаги. ЕС, опитът му през тези 20-30 години да развие подобен модел на толеранция се провали.

"Няма напрежение в момента с броя мигранти у нас", контрира заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. По думите му обаче, притеснителна за МВР е смяната на техния профил:

Тъй като в по голямата си част те вече не са семейства, бягащи от Сирия, от Ирак, а са над 70 процента млади мъже, предимно от Афганистан. Много от тях са непридружени малолетни лица.

"Само през юли тази година са работени 144 са случая с непридружени деца от различни страни", каза от своя страна социалнят министър Зорница Русинова: 

На първо място това е невъзможността за установяване на самоличността на децата, възрастта им. Пряката комуникация с децата е изключително трудна, липсата на информация за здравословното им състояние, така все още не е напълно уреден правеният ред за назначаване на настойник, попечител и съответно здравната система.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини