Парламентът одобри парите за АЕЦ Белене на първо четене

Парламентът прие на първо четене предложения от правителството закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания” ЕАД.

Дебатът се разрази в скандал между ГЕРБ и БСП.

Според законопроекта НЕК ЕАД не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения. За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е предвидено възмездната финансова помощ да се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия.

От лявата опозиция поискаха по случая с АЕЦ „Белене“ да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Според тях решението на арбитража за АЕЦ „Белене“ е продиктувано от непрофесионално спиране на проекта през 2012 г. Те обявиха, че ще подкрепят на второ четене законопроекта, ако между двете четения Министерски съвет отмени собственото си решение за спирането на проекта.

От ГЕРБ се обърнаха към „БСП лява България“ и заявиха, че е много по-лесно следващите правителства да плащат техните грешки и те да са с чисти ръце. Според тях по време на управлението си БСП не е поела отговорността да подпише договор с руската страна, а е имала предостатъчно време да го направи. От Патриотичния фронт подчертаха, че ако плащанията по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“ бъдат забавени политическата партия, която ще поеме вината за това е БСП.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    U
    u
    1 0
    17:39, 21 сеп 2016
    Работата върви към купуване на държавата Като купувач се очертава Русия Ми тя България винаги си е била в Руската общност така че няма страшно така трябва да бъде
Последни новини