Кръглата риба - с отличие

Момчил Николов спечели наградата "Хеликон" за 2008 г. с романа си "Кръглата риба". Той е седмият носител на отличието - бронзов орел от скулптора Евгений Кузманов и 3000 лв., съобщиха инициаторите.

"Кръглата риба" получава наградата, "защото изрича красиви лъжи за точни и сурови истини и заради майсторското преплитане на антиутопия, черен хумор, шпионски трилър, любовна история, разказ за живота на художника" - според мотивацията на журито. То бе с председател проф. Боряна Христова (директор на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"), и членове литературните историци Румяна Пашалийска (директор на Националния литературен музей) и Николай Аретов, журналистът и автор на два романа Петър Волгин и критикът Йордан Ефтимов.

За втори път журито допуска прецедент, като обявява и специална награда за документалистика. Носителят й е разследването "Горещо червено" на журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Ивайла Александрова.

Момчил Николов бе номиниран за наградата "Хеликон" за още един свой роман - скандалния "Hash oil", отбелязват организаторите. Авторът е член на писателската група "Бърза литература" заедно с Радослав Парушев, Тома Марков и Стефан Иванов. Завършил медицина в академията в Плевен, сега той е редактор на телевизионните продукции "Горещо", "Отечествен фронт", "Big Brother 4".

Автор е на повестта "Пътници" (1997), на сборниците с разкази "Разкази" (1998), "Фрагменти от стая" (2000), "Лудата Дорис" (2001) и на романите "Hash Oil" (2005) и "Горният етаж" (2006).

Десет дни преди връчването на наградата журито обяви, че фаворити сред дванайсетте номинирани са "Кръглата риба", "18 процента сиво" на Захари Карабашлиев и "Захвърлен в природата" на Милен Русков, както и че изборът на книжарите от веригата "Хеликон" е романът на емигранта Захари Карабашлиев. При последното гласуване "Кръглата риба" надделява над "Захвърлен в природата" с 3 на 2 гласа.

Досегашните носители на наградата "Хеликон" са Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева и Емил Андреев. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини