Учени обявиха, че са излекували мъж от ХИВ

Екип учени от пет университета във Великобритания обяви, че е излекувал 44-годишен мъж от ХИВ, съобщава онлайн изданието Gizmodo. Мъжът е бил подложен на експериментално ново лечение, което се изпробва на общо 50 души.

Последните изследвания на пациента не показват каквото и да е наличие на ХИВ в кръвта му. "Разглеждаме съвсем реална възможност, че сме излекували ХИВ. Това е голямо предизвикателство и все още е в своето начало, но прогресът е забележителен", коментира Марк Самюелс, който е управляващ директор на британския Национален институт за здравни проучвания.

Резултатите са обнадеждаващи, но все още учените, а и пациентът, не бързат да се радват, за да не се окаже, че вирусът е намерил начин отново да се репродуцира. Досегашните лечения на ХИВ могат да елиминират активните клетки, но не и "спящите". Затова след известно време обикновено вирусът се завръща в кръвта на пациента с нова сила.

Новото лечение е разработено специално да открива и елиминира всички следи на ХИВ, включително и латентните клетки. То е разделено на два етапа. Първият представлява ваксина, която учи тялото да разпознава ХИВ клетки. Вторият включва лекарството Vorinostat, което активира спящите клетки на вируса. Така тялото разполага с всичко необходимо, за да открие и атакува вируса.

За сега обаче само един човек от 50-те е излекуван поне според последните си изследвания. Учените ще са още по-обнадеждени, когато лечението подейства на повече хора. Затова за сега подчертават, че е необходимо още време преди лечението да може да се прилага масово, но първите резултати са обнадеждаващи, че са на прав път.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини