Яху (Yahoo) е ровила в имейли на клиенти за службите САЩ

Американската компания "Яху" (Yahoo Inc) тайно е претърсвала имейлите на свои клиенти по искане на разузнавателните служби на САЩ, предадоха Ройтерс и БТА.

Миналата година компания "Яху" (Yahoo Inc) е създала в полза на службите програма, която претърсва всички имейли на клиентите й за конкретна информация.

Програмата може да намери нужната дума или словосъчетание в главното текстово съобщение или в прикачен файл, поясни Ройтерс.

Компанията е сканирала стотици милиони имейли в акаунти в електронната поща Яху Мейл, което й е било поискано от представители на Агенцията за национална сигурност и на ФБР. Това заявиха двама бивши служители на Яху и трети запознат източник.

Експерти казаха, че това е първият известен случай, в който американска интернет компания приема искане на разузнавателна агенция да преглежда всички пристигащи съобщения. Не дума само за "надничане" в съхранявани имейли или сканиране на малък брой акаунти в реално време.

Не е известно каква информация са търсели разузнавателните служби, а само, че са искали Яху да търси определена буквена комбинация. Това може да означава някакъв израз в имейл или приложение, заявиха пожелалите анонимност източници.

Ройтерс не може да установи какви данни "Яху" е предала на американските служби и дали изобщо е предала някакви, както и дали разузнавателни агенции са отправяли подобно искане към други доставчици на услугата електронна поща.

Неотдавна от компанията признаха, че хакери са пробили огромно количество акаунти и са крали лични данни.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини