Вицепрезидентът Попова в Смолян: Демокрацията е начин на живот, разочарована съм от политиците

    В Смолян вицепрезидентът откри инициативата "Уроци по демокрация и право", която ще се проведе на немски език в ГПЧЕ "Иван Вазов" в областния град

    Вицепрезидентът Маргарита Попова откри „ Урок по демокрация и право“ , семинар, който ще се проведе в рамките на 4 дни на немски език в Гимназията с преподаване на чужди езици „Иван Вазов“ в Смолян. Инициативата е резултат от съвместната работа на германската фондация за международно правно сътрудничество и вицепрезидента Маргарита Попова. ГПЧЕ е получила предложението да организира часове по демокрация и право на немски език в три възрастови групи. Лектор на учениците от 10 и 11 клас ще бъде доцентът от правния факултет на Ферн Университет Улрике Шулц, специалист по немско, европейско, конституционно, административно и международно право.

    В програмата на часовете са планирани теми като основи на правото и правовата държава, правата на човека, на дeцата и конституционните права на гражданите, в контекста на Европейския съюз, както и възможностите за участие в демократичния процес. Вицепрезидентът Попова откри инициативата в залата на Планетариума в Смолян, препълнена от ученици, преподаватели и представители на местна и държавна власт с вълнуващо слово, в което даде пример за отговорността на всеки гражданин в демократичното общество, разказвайки личния си опит като прокурор и вицепрезидент.

    „Бях 21 години в съдебната система като прокурор, много хора изпратихме в затвори, а сега, в тези 5 години се занимавам с помилване на същите тези хора, които от прокурорската банка трябваше да предложиш да бъдат наказани. На мен съдбата ми даде в тези почти 5 години /б.а. в качеството й на вицепрезидент/ да раздавам милост, след като толкова години съм раздавала присъди. Тази да въздадеш милост е отговорност, която е не по-малко тежка и под лупа се гледа от обществото. Малко хора в държавата са имали късмета да видят живота от толкова много страни-от тъмната и от надеждата, макар и в различен контекст“, обяви Попова и разказа случай, при който като вицепрезидент е помилвала човек осъден на доживотен затвор без право на замяна, който и до днес й пише картички и писма за всеки празник с най-милите думи- „Като на човек дал му право на втори живот“.

    „Разказвам ви това, за да ви провокирам да намерите една от възловите точки в часовете по демокрация. Това са човешките отношение, това да градим доверие и как да извадим от другия полезното и да вървим напред".

     Вицепрезидентът пожела на младежите да бъдат добри хора, които да могат да осъдят злото, да имат куража да кажат „виновен“, но и след време да кажат „помилван“, защото: „Демокрацията се живее всеки ден, тя се създава, тя е човешка общност за добро, за живот без насилие и войни, свят без мизерии бедност и страдание, по-малко потоци от хора тръгнали незнайно от къде и незнайно за къде“, каза вицепрезидентът и допълни:

    “Аз съм разочарована от политиците в глобален мащаб в по-голямата им част, не само от тези у нас, повечето от тях мислят за личното си благополучие, а нямат визия как да управляват този свят така, че насилието да стане по-малко“, призна Маргарита Попова и призова гимназистите да използват богатия опит на г-жа Шулц и да задават въпроси в часовете по демокрация, дори да знаят, че за тях  няма отговор. 

    Най-хубавото е когато човек гради мостове и когато търси разбирателство и съгласие, днес, в този свят особено имаме нужда от това. Най-страшно е предварително да сочиш човек, че няма как да общуваш с него. Винаги към всеки може да се намери път. Демокрацията е начин на живот, сърце, душа и обич, а не за насилие и хора с комплекси, без мир със себе си. А който не се разбира със себе си няма право да управлява", каза в заключение Попова.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини