Експерт: Болниците ще лекуват и хора, отказали регистрация с пръст

Изображение 1 от 2

    Болниците няма да отказват лечение на пациенти, които не желаят да се идентифицират с пръста си. Такива хора се приемат с тяхната лична карта, а здравната каса проверява дали те действително са постъпили в лечебното заведение. Това обясни Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

    От 1 ноември плащанията за извършена дейност към лечебните заведения ще бъдат обвързани с регистрирането с идентификационната системи. Но ще си получат и сумите за пациенти, които не са лекувани при този ред, ако след проверката от районната каса се установи, че са извършили описаната дейност.

    От 269 болници 259 вече са регистрирали устройствата и ги ползват регулярно, показва информацията в НЗОК. За времето, от което ги използват, до момента има под 100 случая на пациенти, отказали да положат пръст. Те са регистрирани по алтернативния начин, но след разговори и обяснения между 10 и 20 процента от болните са променили мнението си, обясни експертът. Време от 2 минути било необходимо за регистрация на един човек.

    Отказът да сложиш пръст за идентификация не означава, че ще ти се откаже лечение – приемат те веднага и необходимата терапия започва, без да се изчакват проверките и разговорите с представителите на касата, твърди Банков. Според него всички лечебни заведения били запознати с това изискване. Ако не се спазвало, трябвало да се подават жалби и при доказана вина на болниците те щели да бъдат наказвани.

    Масова грешка в спешните отделения при спешни и животозастрашаващи състояния спорен него била медицинските екипи първо да „се спускат да регистрират пациента” – това можело да стане буквално преди изписването му.

    От началото на следващия месец всеки може да си изтегли безплатно приложение, чрез което на мобилния си телефон във всеки момент да вижда информация за извършваните му медицински дейности по  клинична пътека, вида на консумативите и тяхната стойност. Единственият разход за ползване не приложението ще е стойността на един есемес за активиране на код, чрез който да има достъп до данните, обясни експертът.

     

    Източник: http://www.24chasa.bg

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини