Бившият енергиен министър Димитров на разпит в столичното следствие

Бившият министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров беше привикан в следствието към Софийската градска прокуратура.

Тази сутрин той влезе в сградата, придружаван от адвокат. 

"Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания", каза той пред журналисти в отговор на въпрос, цитиран от БНР. 

По неофициална информация най-вероятно ще му бъде повдигнато обвинение
за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" през 2007 година, когато беше ресорен министър, съобщи "24 часа". 

Още преди два дни, когато прокуратурата повдигна обвинения на двама бивши изпълнителни директори на НЕК заради същата сделка, беше съобщено, че се очакват още обвинения. 

"Касае се за длъжностни лица и за престъпление по служба. Ще затрудним разследването, ако предоставим повече информация на този етап. Имайте търпение, прокуратурата ще информира за всяко действие, което предприема", заяви тогава говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Любомир Велков и Мардик Папазян бяха обвинени за съзнателно сключване на неизгодна сделка за продажба на старото оборудване за АЕЦ "Белене". 
Подписаният от тях договор с "Атомстройекспрот" е ощетил НЕК с над 77 милиона евро. 

Румен Овчаров и Петър Димитров ще бъдат отстранени от управителните органи на две дружества, защото са били министри по времето на двамата директори на НЕК, на които им бяха повдигнати обвинения от прокуратурата.

Петър Димитров ще бъде освободен от поста член на Управителния съвет на ДП "РАО". Румен Овчаров ще бъде освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, съобщи Министерството на енергетиката.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини