Приходите от туризъм в Гърция спадат, в България растат

Туристическите приходи в Гърция и Турция през тази година бележат спад за разлика от тези в конкурентни дестинации като Испания, Кипър и България.

Това съобщава електронното издание на гръцкия всекидневник "Катимерини", цитирано от БТА.

Вестникът отбелязва, че в периода януари-август приходите от туризъм в Гърция са намалели със 7,1 на сто, достигайки 9,85 милиарда евро.

В същото време се отчита ръст на туристите от 1,3 на сто, като от януари до август Гърция е посетена от общо 17,2 милиона души. Обаче те харчат в страната по-малко.

Така разходите на туристите от Франция са намалели с 24,3 на сто, а на тези от САЩ - с 24 на сто.

Само през август приходите от туристи в страната са намалели с 9,2 на сто. Очакванията са, че спрямо миналата година спадът на приходите от туризъм ще надвиши половин милиард евро.

Още по-голям е спадът на приходите в Турция, където от януари до септември те са намалели с 38,3 на сто, като са достигнали 11,39 милиарда евро. Същата тенденция беше отбелязана и от турските медии.

България обаче изживява една от най-добрите си туристически години, продължава "Катимерини".

От януари до юли туристическите приходи са нараснали с 15 на сто, достигайки 1,75 милиарда евро.

Броят на пристигналите чуждестранни туристи е скочил с 15,7 на сто и е достигнал шест милиона. Най-голямо е увеличението при туристите от Германия, следвани от тези от Русия и Великобритания, пише гръцкото издание.

Коментари в сайта

Последни новини