Станишев: Арестът на опозиционни лидери в Турция е репресия

Партията на европейските социалисти (ПЕС) изрази своята дълбока загриженост от задържането на лидерите на турската Демократична партия на народите (ДПН).

Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг, заедно с още 11 опозиционни депутати, бяха задържани рано тази сутрин. Като причина за ареста се посочва отказът на народните представители да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда". 

Европейският съюз също съобщи, че е "крайно обезпокоен" от арестите на турските депутати и свика среща на посланиците на страните от ЕС в Анкара. 

Броени дни преди арестите на законно избраните депутати, представители на турския народ, лидерът на ПЕС Сергей Станишев посети Диарбекир начело на делегация на ПЕС, където се срещна с Демирташ. 

„Изразяваме пълната си солидарност с ДПН и нейното ръководство, които освен че се противопоставиха на опита за преврат през лятото, винаги са били последователни в отстояването на демокрацията пред всякакви заплахи. Заставаме твърдо зад нашите приятели и сме готови да повдигнем въпроса за тези произволни арести на всички срещи с европейски институции и международни форуми, където ПЕС участва, докато ситуацията не се промени“, заяви Станишев. 


ПЕС е на мнение, че турското правителство злоупотребява с властта си и изцяло пренебрегва върховенството на закона, независимостта на съдебната система и свободата на изразяване като основни принципи на демокрацията. 

Демократичната партия на народите е третата по големина група в турския парламент с 59 от общо 550 депутати. Партията е асоцииран член на ПЕС, наред с Републиканската народна партия на Кемал Кълъчдаролу. 

„Това са ужасяващи политически репресии, неприемливи и несъвместими с фундаменталните европейски ценности. Такива действия отдалечават Турция от ЕС“, категоричен бе Станишев.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини