"Прозрачност без граници" констатира спад на купения вот

Има тенденция за увеличаване на организационните нередности в изборния процес. Това показват предварителните резултати на "Прозрачност без граници" от наблюдението на първия тур на президентските избори и националния референдум.

Според данните в рамките на изборния ден са получени 173 сигнала, като делът на организационните нередности възлиза на 76,88% от всички докладвани нарушения. Висок дял имат нарушенията, свързани с незаконна агитация и реклама в изборния ден – 12,14%.

Съществен дял имат и нарушенията, свързани с оказване на натиск върху избирателите и контролиран вот – 9,83%. Делът на сигналите за купуване на гласове е равен на 1,16%.

Сравнителният анализ на междинните данни показва, че доминиращите проблеми в изборния процес през 2016 година произтичат от ниското ниво на работа на секционните избирателни комисии и от опитите на политическите партии да повлияят върху избора на гласоподавателите.

Причините за високия дял на организационните нарушения не могат да се извинят само с: съчетаването на избори и референдум в един ден; недостатъчното обучение на избирателните комисии; неспазването на процедурите за боравене с бюлетините и за вписването в избирателните списъци, констатират от "Прозрачност без граници".

Въпреки че в сравнение с предходни избори, относителният дял на контролирания и купения вот бележи известно намаление (съответно 13,13% и 2,53%), тези проблеми продължават да оказват силно компрометиращо въздействие върху изборния процес.

„Прозрачност без граници“ ще извърши наблюдение и на втория тур на президентските избори.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини