Полша ексхумира тялото на бившия президент Лех Качински

Полша започна ново разследване на самолетната катастрофа в Смоленск от 2010 г. с ексхумация на тялото на най-известната жертва - бившия президент Лех Качински, съобщи ДПА.

Прокуратурата съобщи, че Качински е първата жертва, чиито тленни останки ще бъдат ексхумирани от гроба му в Краков заради разследване на самолетната катастрофа, което се очаква да продължи поне година.

Самолетът на Качински се разби на 10 април 2010 г., докато се опитваше да кацне в Смоленск, Русия. Загинаха всичките 96 души на борда, включително президентът и десетки полски политически и военни лидери.

Шест години по-късно инцидентът продължава да подхранва теории на конспирацията и да вреди на отношенията с Русия. Консервативно-националистическото правителство на Полша се съмнява, че случилото се е резултат от човешка грешка и затова разпореди разследването да бъде подновено.

Няколко членове на семейства на жертвите са написали отворено писмо, протестирайки срещу ексхумациите.

Ярослав Качински, братът близнак на починалия президент, е настоящият лидер на управляващата партия "Право и справедливост", която пое властта в Полша миналата година.

/БТА/
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини