В Германия унищожиха 30 000 пилета заради птичи грип

Германските власти съобщиха, че са унищожили 30 000 пилета в северната провинция Шлезвиг-Холщайн след откриване на опасен щам на птичи грип, предадоха АП и БТА.

Птиците са били унищожени в неделя и вчера като предпазна мярка в опит да се спре разпространението на вируса H5N8. За откриването му в Европа бе съобщено неотдавна, но той засягаше само диви птици.

Провинцията днес обяви нови мерки. Задължително е носенето на предпазно облекло в помещенията на птиците. Цялостно се почистват и дезинфектират всички превозни средства, използвани за транспорт на пилета.

Преди коледните празници има засилено търсене на гъски, патици и пилешко месо и фермерите са разтревожени как разпространението на вируса може да се отрази върху продажбите им.

Строги мерки предприема Дания

Дания нареди вчера на фермерите да държат птиците си в закрити помещения и да не ги пускат навън, след като в страната бяха регистрирани случаи на птичи грип, предаде Ройтерс.

Заповедта влиза в сила в полунощ, обяви министерството на околната среда и по въпросите на прехраната.

Тя не обхваща патици, гъски и диви птици.

Няколко европейски страни, включително Германия и Швейцария, Австрия, Унгария, Полша, Холандия и Хърватия регистрираха случаи на опасния щам на птичи грип.

Миналата седмица датските власти наредиха на една ферма да унищожи над 250 000 яйца, внесени от Германия и заразени със силно патогенния вирус H5N8.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини