Студентите по дентална медицина в МУ в Пловдив ще се обучават в супермодерен център

Изображение 1 от 3

    Център по имплантология беше открит във Факултета по дентална медицина /ФДМ/ към Медицинския университет – Пловдив.

    На тържеството присъстваха ректорът на МУ-Пловдив чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев, академик Николай Попов, който стои в основата на създаването на имплантологията в България, д-р Миланов - председател на БЗС, много преподаватели, студенти и стажанти. Академик Попов разясни, че Факултетът ще има клиника на денталната имплантология с повече клинични демонстрации и клинични упражнения. В кабинетите, които се откриват, ще се обучават студентите по клиника, ще бъдат сложени първите имплантанти. Проф. Костянев с гордост отбеляза, че е щастлив да сбъдва мечти, тъй като придобивките за Факултета безспорно са постижения.

    Следващата придобивка беше вторият 3D лъчево-конусният компютърен томограф в рентгена, който позволява изцяло преминаване към дигитален образ за детайлно секторно виждане. Апаратурата дава уникални възможности за цефалометрично изследване, 3D сегментно сканиране с висока безопасност за пациента и оператора, с минимално натоварване с йонизираща радиация без компромис в качеството на изображенията.

    В катедрата по рентгенология е създаден и непрекъснато се обновява регистър на пациентите с точно описание на рентгеновите находки, с цел създаване на база данни за бъдещи разработки и анализ. Факултетът по дентална медицина може да се похвали с изграждащата се електронна система за бърз достъп до рентгеновите снимки на пациентите, лекувани от студентите в различни клиники. По този начин може да се проследи прогреса на случаите от диагнозата до лечението, както и да се анализират интердисциплинарни казуси. Голямото предимство на системата е, че дигиталната рентгенова снимка може да се обработи допълнително чрез корекция на контраста, промяна в негатив и увеличаване на обектите без загуба на качеството на изображението, защото работи директно със софтуера на рентгеновите апарати.

    За следващата придобивка проф. Нешка Манчорова – най-младият професор във Факултета сподели, че 3D симулаторът за виртуална реалност е последен модел със софтуер за 2017 година.

    „Такъв симулатор – HRV, има само в университета в Шефилд, Великобритания, но уверено може да кажем, че нашият симулатор е единствен в България, на Балканския полуостров и на стария континент Европа /все пак Великобритания е островна държава/. На него първо ще бъдат обучени преподавателите и след това той ще бъде въведен в учебната програма на студентите.”, каза проф. Манчорова.

    За тях ще бъде приятно предизвикателство, една изключително хубава играчка-учител. Реално симулаторът се явява високотехнологичен междинен етап в преподаването между класическото обучение върху фантомни модели /предклиничното обучение/ и истинската клинична практика на студентите. Най-хубавото е, че той вгражда всички игрови педагогически подходи, което ще предизвика най-голям интерес у студентите и е гаранция, че ще бъде усвоен много бързо. Обстойното представяне на предимствата на третата придобивка още веднъж убеди всички присъстващи, че Медицинският университет – Пловдив има най-надеждния ресурс да обучи отлично своите студентите. И този ресурс са най-добрите преподаватели, които не само ще ги научат да използват най-новите технологии, но и ще ги запалят с личния си пример да вървят по пътя на познанието и усъвършенстването.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини