0 лева партийна субсидия е абсолютен популизъм, категорични политолози

Драстичното намаляване на субсидията на партиите е вратичка за задкулисно финансиране. Това мнение изразиха пред БНТ политолози. Те изразяват скептицизъм относно това предложение.

Бившият конституционен съдия и политолог Пламен Киров и политологът Димитър Димитров намират разрешение и при сегашната избирателна система, а именно Сметната палата да осъществява по-голям контрол как и за какво се харчи държавната субсидия.

Димитров определи като абсолютен популизъм 0 лева субсидия. Той запита как ще съществуват тези организации с 0 лева. Ако е от членски внос - много бързо щяло да се разбере, че членският внос идва от определени "дарители".

Относно задължителното гласуване политолозите предпочитат моркова пред тоягата. Те предлагат хората да бъдат поощрявани, вместо задължавани. Като пример те посочват 3 точки при гласуване за стипендии, общежития и т.н.

Двамата политолози смятат, че е невъзможно за следващия парламент да гласуваме мажоритарно.

Пламен Киров обясни, че за да бъде въведена мажоритарна избирателна система, първо трябва да се направи адекватно, екзактно преброяване. Трябва да се знае колко граждани живеят в България и как са разположени те на територията на страната.

След това територията на страната трябва да се разпредели на 240 едномандатни райони с равен брой избиратели. Киров отбеляза, че това може да разкъса някои градове и да окрупни доста села. При очертаването на районите можело да има предпоставки за манипулации. Причината е, че България е оцветена различно по географски принцип.

От своя страна политологът Димитър Димитров коментира, че големите партии могат да мобилизират най-големите масиви гласове и съответно да станат първа или втора. В случай на доминираща партия, тя ще бъде еднозначно облагодетелствана. Димитров предполага, че това е и причината толкова много да се говори за мажоритарен вот.

При такъв вот парламентът щял да бъде съставен най-много от три големи партии и няколко други мажоритарни депутати. Независимите депутати обаче нямало да са достатъчни, за да направят парламентарна група и няма да могат да влияят на решенията на Народното събрание. Най-важното било кой ще замести депутат, предложен за министър. Или пък през 3 месеца ще трябва да се провеждат междинни избори.

Като един от най-ефектните дефекти на мажоритарната система политолозите открояват това, че сънародниците ни зад граница ще гласуват трудно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини