Рашидов: Държавата не е абдикирала от културата

Държавата не е абдикирала от културата". Това заяви министърът на културата в оставка Вежди Рашидов пред БНТ. Той посочи, че когато е приел поста, бюджетът на театрите е бил 48 милиона лева, а сега е 80 милиона лева.

„Хората работят и публиката се върна. Преди имаше една твърда заплата, но днес някои артисти взимат по 50-100 хиляди лв. хонорари. Те самите се нарекоха „мечките". Талантливите хора трябва да взимат. Аз не разбирам логиката защо един творец трябва да е беден, аз това не разбирам. Той трябва да е много талантлив, той трябва да носи публика. И тези, които носят публика – взимат", каза министър Рашидов.

По темата за оставката на правителството, той коментира, че в него е имало още живот. „Това, което аз самият съм направил с бедното ни министерство е: десетина театъра, десетина училища, археология, 5 нови музеи... Не е честно да се каже сега, като се пътува до Бургас за два часа и половина, че няма такава магистрала. Каквото можеше да се направи, се направи", допълни Вежди Рашидов. По думите му, този кабинет е имал капацитет и потенциал да работи.

„Премиерът не е само министър-председател, а и партиен лидер и когато види, че в партията му има леко разместване или пък се получават разминавания в очакванията, нормално е той да има отношение и към партията си. В момента той спря един процес, за да провери какво е положението в обществото", допълни министърът на културата в оставка.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини