Тръмп забърка дипломатически скандал с Тайван

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп проведе безпрецедентен разговар по телефона с лидера на Тайван Цай Ин-уен, съобщиха от преходния екип на американския лидер. Тръмп е първият новоизбран американски президент разговарял с тайвански държавен глава откакто САЩ скъсаха официални дипломатически отношения с Тайван през 1979 г. Китай смята острова за изменническа провинция, макар Тайван да съществува като независима държава от края на Китайската гражданска война, пише Би Би Си.

От преходния екип съобщават, че при разговора им Цай е поздравила Тръмп с избирането му и двамата са „отбелязали близките икономически, политически контакти и връзките в сферата на сигурността“ между Тайван и Съединените щати. Освен това Тръмп е поздравил г-жа Цай за нейната изборна победа по-рано през годината.

В бърза реакция Белият дом потвърди подкрепата си за политиката, която признава властите в Пекин за еднолично правителство на „Единен Китай“, след като новоизбраният президент Доналд Тръмп рискува да си навлече гнева на Китай разговаряйки, в нарушение на нормите в САЩ, по телефона с тайванския държавен глава.

„Няма промяна в нашата отдавнашна политика по китайско-тайванските отношения“, каза говорителят по Националната сигурност Емили Хорн. „Ние оставаме твърдо ангажирани с нашата политика „Единен Китай“, базирана на три съвместни комюникета и закона за отношенията с Тайван. Нашият основен интерес е за мирни и стабилни китайско-тайвански отношения“, каза тя.

След като новината заля медиите по света, новоизбраният президент на САЩ обяви, че тайванският държавен глава Цай Ин-уен му се е обадила да го поздрави за победата на изборите.

„Президентът на Тайван ми се обади днес да ме поздрави за спечелването на президентския пост. Благодаря“, казва Тръмп в съобщение в „Туитър“.

Разговорът по телефона с тайванския президент нарушава дипломатическа практика от близо четири десетилетия в САЩ, което може да предизвика сериозно разцепление в отношенията с Китай още преди Тръмп да е влазъл в Овалния кабинет.

Белият дом не е бил информиран за разговора на Тръмп, докато той не се е провел, според високопоставен представител на администрацията.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини