Учени създават изкуствено слънце

Американски учени твърдят, че са на прага на епохално разкритие, което ще доведе до създаването на изкуствено слънце. Според тях в най-скоро време те ще успеят да предизвикат атомна фузия.
Този експеримент на калифорнийските учени може да даде отговор на един от най-големите проблеми във физиката и да доведе до научна и енергийна революция.

През тази пролет в лабораторията в Калифорния учените ще създадат миниатюрна изкуствена звезда и ще се опитат да предизвикат термоядрена реакция.

От минималното количество гориво, което ще получат, те искат да произведат температура от над 100 млн. градуса по Целзий и няколко пъти по-голямо налягане от това на планетата.

Ако този експеримент бъде успешен, това ще бъде първата крачка към създаването и изграждането на електроцентрали на базата на ядрената фузия. Това ще означава още и създаването на неограничен източник на енергия.

Химическият елемент, който ще бъде използван за предизвикването на фузията, е водород. Водородът е най-често срещаният химичен елемент във Вселената, съставлява 73-75% от нея и 10-тия по разпространение на Земята.

Той има голямо значение за сегашното състояние на Земята - участва в състава на много органични съединения. Учените, чиято лаборатория се намира в средата на най-големите лозарски масиви на Калифорния, искат да създадат същите условия като тези в сърцето на слънцето, защото "слънчевата фузия е източник на всички енергии по света" и дава решение на много въпроси и проблеми пред които е изправен света.

В атомното ядро има една много мощна сила, която свързва един с друг протоните и неутроните. Тази сила се нарича "Мощна ядрена енергия".

Ядрената енергия се получава чрез освобождаването на тази сила от ядрото. Тази необикновена сила, която се намира в ядрото на атома, се появява посредством процесите "физия" - ядрен разпад и "фузия" - ядрен синтез.

Процесът, който е известен като физия, представлява разделяне на атомното ядро, а фузия е наименованието на процеса на привличане и сливане на двете ядра чрез огромна сила. И при двата процеса се отделя огромно количество енергия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини