Борисов спря продажбата на военен имот в София, предлага да е парк

Премиерът Бойко Борисов спря продажбата на имот на военното министерство, намиращ се в столичния кв. "Младост", съобщиха от правителствената пресслужба. Той е разпоредил на министъра на отбраната Николай Ненчев да отмени решението, което бе гласувано на редовното заседание на Министерския съвет преди седмица.

Имотът в София е с отпаднала необходимост за военното министерство. Данъчната му оценка надхвърля 500 000 лв. Имотът се намира в жк "Младост 3" и представлява терен от 11.5 дка, застроен с 5 сгради с обща застроена площ 944 кв. м. Данъчната му оценка е 714 627.50 лв.

Днешното решение на премиера идва като реакция на независимия депутат Георги Кадиев, който твърди, че сделката е "поредната далавера в Министерството на отбраната". Според него ниската стартова цена от 35 евро на квадратен метър е скандална и ще облагодетелства определен човек. По думите му в медиите цените на подобни терени в "Младост" започват от около 300 евро за квадратен метър.

Кадиев каза още, че обявата за имота била качена на сайта на министерството с файл, който бил кръстен "обява тайно продажба". Това станало само ден след оставката на кабинета.

От Министерството на отбраната отговориха на обвиненията, като обявиха, че цената на квадратен метър се определя по алгоритъм от правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. От своя страна министерството просто се явявало изпълнител на търга, без да определя финансовите му параметри.

След спирането на продажбата на имота Борисов предложил теренът да бъде предоставен на Столичната община за изграждане на парк.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Динко
    0 0
    20:31, 5 дек 2016
    Ненчев, Борисов и Кадиев са ощетили държавата с милиони, защото данъчната оценка е 700 хиляди, но продажната цена е много по-висока!

Още новини

Последни новини