В Сребърна пристигат зимуващите тук птици

В Сребърна започнаха да пристигат водолюбивите птици, които традиционно зимуват в резервата, съобщиха от РИОСВ-Русе. В момента във водните площи се наблюдават зеленоглави патици, зимно бърне, гмурци и водни кокошки. С понижението на температурите се очакват и ята от голяма белочела гъска, сива гъска, поен лебед и др. птици.

Те обитават северните части на Европа, но използват влажните зони около Сребърна като хранителна база и място за почивка през зимата. В поддържан резерват „Сребърна“ приключиха дейносттите в колонията на къдроглавия пеликан. Окосена е площ около 3 дка стара тръстика и е изградена изцяло нова наколна платформа.

Целта й е да предпазва защитените птици от набези на хищници. Ежедневно се извършват обходи за контрол по спазване режимите в резервата. При последната проверка от водните площи в южната част на защитената територия са извадени 10 нерегламентирани уреда за риболов. Обстановката в Сребърна е спокойна. Нивото на водата в езерото е 235 см. Служителите на резервата следят с повишено внимание състоянието на резервата и обитателите му във връзка с откритите огнища на птичи грип в Европа.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини