Швейцарска фирма ще строи Турски поток

Саут стрийм транспорт, която ръководи строителството на газопровода Турски поток, подписа договор с швейцарската компания Олсийс за изграждане на първата тръба

Швейцарската компания ще има възможност и за полагане на втора тръба от морския участък. Това съобщи руският газов холдинг Газпром, цитиран от ТАСС и БТА. 

Според документа Олсийс трябва да положи на морското дъно над 900 километра тръби. За изпълнението на тази работа компанията планира да използва новия най-голям в света строителен плавателен съд Пайониъринг спирит (Pioneering Spirit), оборудван с шест устройства за заваряване и нанасяне на покритие. Олсийс ще започне полагането на първата тръба през втората половина на 2017 година, се казва в съобщението. 

Проектът "Турски поток" бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. като заместител на изоставения "Южен поток". 

Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 милиарда кубични метра. Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. 

На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по "Турски поток" да бъде възобновена. 

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния - 180 километра. Проектът е оценяван на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар. 

Олсийс е един от световните лидери в полагането на подводни тръбопроводи и строителството на подводни съоръжения. Компанията се занимава с комплексна реализация на проекти, включително проектиране, организация на доставките на материали и техника, строителство и пускане в експлоатация.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини