НАСА изстреля в орбита ракетата Pegasus XL от самолет (видео)

Днес НАСА успя да изстреля ракетата Pegasus XL, която носи осем малки сателити от мисията CYGNSS. Ракетата е създадена от частната компания за космически полети Orbital ATK и се отпрявя към орбита около Земята, след като бъде издигната високо в атмсферата със самолет.

Успешният старт на Pegasus XL в четвъртък, 15 декември, идва след прекъсването на опитите преди три дни. На 12 декември самолетът достигна точката над Атлантическия океан, където трябваше да се отдели ракетата. Но първият опит за изстрелване се провали поради проблем с хидравликата, вторият опит бе отменен. Самолетът с ракетата на корема му  обратно на Кейп Канаверал. 

Изстрелването на Pegasus XL се предава директно. Самото отделяне на ракетата е около час и десет минути след началото на видеото. 

Секунди след като се отдели, ракетата включва своя основен ракетен двигател. След това по време на полета се включват двата допълнителни двигатели, за да се достигне височината и ориентацията, при която осемте сателити да попаднат правилно в по-ниска околоземна орбита.

Сателитите се отделят по двойки от кораба на всеки 30 секунди. Модулът за разполагането им представлява подобна на тръба структура. Модулът също подпомага излизането на космическия кораб в орбита. Около 10 минути след като всеки от сателитите се разгърне, той автоматично ще отвори своите слънчевите панели, за да получи енергия от Слънцето. Цялото пътуване - от старта на ракетата до разполагането от космическия кораб - отнема около 14 минути и половина. 

След като бъдат изстреляни сателитите и разположени в орбита, НАСА ще направи контакт с тях около три часа по-късно и след това ще може да започне работата на учените. От орбита сателитите CYGNSS ще изучават ветровете на океанската повърхност в окото на ураганите. Те ще получават отразени сигнали от GPS сателити, които ще позволят на екипа на CYGNSS да "виждат" през частите на урагани, където вали и да измерят скоростта на ветровете на повърхността в тези области. Това е нещо, което повечето научни мисии на Земята не са в състояние да направят, според НАСА. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини