Медицински конвой, евакуиращ бунтовници от Алепо, попадна под обстрел

Медицински конвой от 30 автобуса е бил обстрелван по време на евакуацията в Източен Алепо, предаде "Ройтерс". Обстрелът е извършен от бойци, лоялни към президента Башар Асад.

В 20 от тях е имало бунтовници и семействата им, в другите 10 - лекари и медицински персонал.

Трима души са били ранени, единият от тях е цивилен. Те бяха върнати обратно, каза директорът на Спешна помощ Ахмед Суейд пред проопозиционната телевизия "Ориент".

Кореспондент на информационната агенция, намиращ се извън окупираната територия, е чул престрелка, продължила няколко минути и е видял гъст черен дим да се издига от мястото.

Евакуацията, договорена между правителствените сили и бунтовниците, започна днес и много хора, надявайки се да излязат от обсадата, са палили личните си вещи, които им е било забранено да вземат. Комитетът на Червения кръст съдейства в операцията по извеждането на хората. Тя ще бъде ръководена от руски военни, съобщи Министерството на отбраната на Русия по-рано днес.

Изведените ще бъдат отведени в град Идлиб, Северозападна Сирия.

Русия ще наблюдава операцията с дронове.

Мирните преговори от вторник между правителството и бунтовниците се провалиха и евакуацията не се състоя, както беше предвидено по план в сряда. След интензивни преговори през нощта се стигна до решение за прекратяване на огъня в северния град и старт на евакуацията днес. Днешната операция ще бъде кулминация на военния напредък на президента Башар Асад, която ще изведе бунтовниците от последния район, който бе под техен контрол.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини