В извънработно време уточняват шансовете за правителство

Няма никакво задкулисие, обясни Найден Зенегорски след срещата в кабинета на председателя на Народното събрание. Зеленогорски направи коментара след атака от страна на медиите защо разговорите са тайни.

Представители на Патриотичния фронт (ПФ), Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ се събраха на среща в извънработно време. 

Говорим си за това, че ние сме категорично против мажоритарни избори - и ние, и фронтът, подчерта Зеленогорски.

Реформаторът разкри още, че на срещата е поставен въпросът за приемането на антикорупционния закон, за което от РБ настояват. Това за нас е страшно важно, подчерта Зеленогорски.

Герберите от своя страна настояли за мажоритарен вот. ДБГ обяснили, че са на противоположното мнение. Все още не е договарян следващият кръг разговори.

Неофициално News.bg научи, че преговорите ще продължат всеки ден. Източник, участвал в срещата, сподели, че имало шанс да се състави правителство в рамките на 43-то Народно събрание. Ябълката на раздора в коалицията не бил мажоритарният вот, въпреки различията по темата между ГЕРБ, РБ, ПФ.

След срещата лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред медиите провелите се днес тайни разговори. По думите му още преди месец патриотите казали на партньорите си в управлението кои са важните за тях теми.

Ако Патриотичният фронт е получил мандат, са щели да заложат задължително на увеличение на пенсиите, щели са да настояват за нова политика за нелегалната имиграция, в която те включват лагери от закрит тип в извън населени места и засилена охрана на границата. Приоритет за ПФ остава справянето с битовата престъпност и засиленото полицейско присъствие в населените места. Има цели региони страната, в които по селата няма нито един полицаи, настоя воеводата.

Патриотите настояват за стимули на средния и дребния бизнес. Администрацията трябва да подпомага, а не да мачка малкия и среден бизнес. Патриотите настояват и своите приоритети в сектор енергетика.

От Патриотичния фронт са поели днес ангажимент в подробен писмен вид да изпратят своите приоритети на РБ. Те са категорично против мажоритарния вот, стана ясно още от думите на Каракачанов.

Пазарлъци с никого не сме водили, така той отговори на въпроса възможна ли е отстъпка от страна на герберите по тази тема.

Ако не бъдат взети предвид техните искания, патриотите не виждат смисъл да участват в мнозинство или правителство, което няма да се ангажира да ги реализира.

Състав на кабинет днес не е коментиран.

В следобедните часове лидерите на формациите в "Обединените патриоти" Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов се появиха в парламента в извън работно време. Те категорично отичат преди това да са провеждали среща с министър-председателя в оставка за евентуално сформиране на правителство в рамките на този парламент.

Малко преди тях в законодателния орган се върнаха и някои реформатори, които влязоха в кабинета на председателя на парламента - Найден Зеленогорски, Борислав Великов и Димитър Танев.

Тримата лидери на патриотичните формации също влязоха, но упорито отричаха, че преговарят за управление. И дума не обелиха относно евентуалната тема на разговор с реформаторите в кабинета на председателя на парламента.

На срещата присъстваха също Румен Христов от Реформаторския блок и Искрен Веселинов от Патриотичния фронт. От страна на ГЕРБ бяха Цвета Караянчева и Цветан Цветанов.

Припомняме, че по-рано представители на Патриотичния фронт отидоха на спешна и необявена официално среща в Министерския съвет с премиера в оставка Бойко Борисов. Днес по обед той би трябвало да се е върнал от Брюксел, където изненадващо снощи обяви, че е склонен да подкрепи кабинет с мандат на Реформаторския блок. Борисов обаче постави условие на реформаторите - спешни промени в Изборния кодекс.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини