Рибите помнят цели пет месеца, а не три секунди

Израелски учени развенчаха мита, че рибите помнят само три секунди и доказаха с експеримент, че те могат да си спомнят информация от преди пет месеца, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл". Риби, обучени да помнят звук, излъчван през високоговорител, докато са в плен, си го спомнят и реагират на същия звук, след като месеци са живели на свобода. Изследването може да позволи да бъдат въведени по-естествени и по-евтини методи за рибовъдство.
Учени от техническия университет "Технион" в град Хайфа в продължение на месец обучаваха млади рибки да свързват определен звуков сигнал с времето за хранене. Пуснати рибите на свобода пет месеца по-късно, когато животните са достигнали зрелост, повторят сигнала. За тяхна радост животните се върнаха и с това доказаха, че паметта им е по-дълготрайна.
Постижението на израелските учени показва, че специално обучени риби могат да се пускат на свобода в морето, за да се хранят естествено и здравословно, и когато са готови за консумация, да бъдат върнати в специални ограждения.
Редица британски учени са доказали, че много видове риби имат същата интелигентност като плъховете или мишките и могат да минават през лабиринти, да разпознават други риби и дори да познават часа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини