САЩ връщат на Япония 4000 хектара на остров Окинава

САЩ връщат на японското правителство близо 4000 хектара на южния остров Окинава - първи подобен жест от 1972 г., съобщи американския Държавен департамент, цитиран от ДПА.

Това намалява с 20 процента територията, използвана от САЩ на острова, като същевременно гарантира способността ни да изпълняваме ангажиментите си съгласно споразумението за сигурност, каза говорителят на Държавният департамент Джон Кърби.

Върнатата земя се намира в северната част на Окинава и досега е била използвана за тренировъчни нужди от американските военни.

Връщането е пример за духа на сътрудничество в американско-японския съюз и е част от ангажимента ни за прегрупиране на американските сили в Япония, отбеляза Кърби.

Церемония във връзка с връщането на парцела се състоя вчера в Токио в присъствието на американската посланичка Карълайн Кенеди и японския премиер Шиндзо Абе. Друга церемония е планирана за днес и в нея ще участва генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, който е и министър, отговарящ за базите в Окинава.

Американците завземат остров Окинава през Втората световна война и го връщат на Япония през 1972 г., но там остават разположени американски военни и това от години поражда напрежение сред местните жители.

/БТА/
 

Коментари в сайта

Последни новини