В Италия откриха магистрала, която се строи от 54 години

Най-дълго реализираният държавен проект за строителство в Италия - магистралата минаваща през бедната област Калабрия - бе открит официално вчера.

Това предадоха ДПА и БТА с уточнението, че церемонията идва близо 54 години след началото на строителството.

Магистралата Салерно-Реджо Калабрия трябваше да бъде завършена през 1972 година.

Тя бе напълно отворена през 1974 година с изключение на участък от един километър, засегнат от свлачище, който остана стеснен до 2014 година. Други участъци имаха нужда от основен ремонт през последните години.

"Слага се край на сага, започнала през 60-те години и се приключва историята на един проект, който от поколения бе описван като вечно незавършен", заяви вчера Джани Виторио Армани, директор на агенцията за държавни пътища (АНАС – по инициалите на италиански).

Той говори преди официалната церемония, на която присъстваха премиерът Паоло Джентилони и министърът на транспорта Грациано Делрио.

Датата на откриването бе определена преди 10 месеца от предишния премиер Матео Ренци, който превърна спазването на срока във въпрос на национална чест. Чуждестранни журналисти се смяха на съобщението, а той ги разкритикува.

Остава обаче доста голяма доза скептицизъм относно това дали наистина е готова магистралата.

Местният вестник "Кориере дела Калабрия" публикува през уикенда видео, на което се виждат няколко ограничения на трафика в едната лента и ограничения на скоростта, което подсказва, че магистралата все още има нужда от доста работа.

АНАС описва 443-километровата магистрала като инженерно чудо, включващо 190 тунела и 480 моста, виадукта и детелини на две нива през планински терен.

Калабрия има нужда от по-добра инфраструктура. Регионът, който е на върха на италианския ботуш, е най-бедният в страната и е известен с мафията си Ндрангета - един от най-големите в света организатори на трафика на кокаин.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини