За пръв път премиер на Япония се поклони в Пърл Харбър

"Никога не бива да повтаряме ужасите на войната." Това заяви Шиндзо Абе, който във вторник стана първият японски премиер, поклонил се в мемориала на загиналите в атаката на японската имперска авиация срещу Пърл Харбър на 7 декември преди 75 години.

Визитата му е съвместно с президента Барак Обама и се възприема като символичена демонстрация на силата на двустранните отношения по-малко от месец преди в Белия дом да влезе Доналд Тръмп. Абе вече се срещна с Тръмп през ноември и след разговора го нареме "лидер, на когото може да се има доверие".

Абе и Обама мълчаливо почетоха загиналите с полагане на венци пред стената с имената на загиналите, намираща се над потопения кораб "Аризона". При експлозиите след попадение на бомба на борда му загиват почти 1200 души - близо половината от всички жертви на атаката срещу воненоморската база.

"Към президента Обама, народа на Съединените американски щати и хората по света - като премиер на Япония изразявам искрените си и вечни съболезнования за душите на онези, които изгубиха живота си тук", каза Абе.

Седмици преди визитата от Токио и Вашингтон обясниха, че премиерът няма да поднесе извинение за нападението.

В контекста на експанзията на китайска военна активност в района Обама заяви, че американско-японският съюз никога не е бил по-силен.

Тази година той стана първият действащ президент на САЩ, посетил Хирошима, където американците пускат първата атомна бомба в историята.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини