Посочиха млад киргиз за убиеца в Истанбул, той отрича

Лахе Машрапов е мъжът, за когото се смята, че е убил 39 души на Нова година в истанбулска дискотека. Това съобщи Би Ти Ви, цитирайки ненаименувани турски медии.

Но по-късно днес човек с подобно име отрече да е свързан с престъплението в истанбулската дискотека.

Като Лакхе предават името му агенциите ЕФЕ и ТАСС. 

Машрапов, който все още се издирва от полицията в Турция, е 28-годишен, родом от Киргизстан. В интернет се появи и снимка на негов личен документ.

Заподозреният е влязъл в Турция през ноември 2016 г., заедно с жена си и двете си деца.

За Машрапов съобщи и Нова телевизия, според която обаче първото му име е Яхия.

Снимка на неговия паспорт с името му беше показана по турската държавна телевизия ТРТ, уточни Нова. Документът е издаден на 21 октомври 2016 от държавата Киргизия. Автентичността не е потвърдена.

Атентаторът се казва Якхе Машрапов според две турски медии, цитирани от БТА - телевизия ТРТ Уърлд и информационен сайт Дикен. Те се позовават на полицейски източници и също потвърждават, че е 28-годишен от Казахстан, пристигнал в Турция през ноември.

Обаче по-рано други турски медии идентифицираха нападателя като лице на име Уйгур Тюркю от Източен Туркестан.

Яхя Машрапов: Не съм аз

Гражданинът на Киргизия Яхя (на руски изписано Яхья) Машрапов заяви, че няма никакво отношение към терористичния акт, предаде РИА Новости, позовавайки се на киргизката агенция АКИpress.

Машрапов, по данни на агенцията, на 3 януари (т.е. днес) е пристигнал от Турция на летище Бишкек и вече е разпитан от служители на Държавния комитет за национална сигурност на страната.

Младият мъж обяснил, че на 1 януари е пристигнал със самолет в Истанбул от Бишкек по търговски работи, но на връщане служители на турските органи го свалили от самолета.

Агенцията цитира думите му така:

"Те ме разпитваха един час. Поради това задържаха с час полета до Бишкек. Казаха ми, че ме разпитват във връзка с терористичния акт в новогодишната нощ и че външно аз малко приличам на престъпника от снимката, помолиха да ги извиня и ме качиха на самолета."

Той е казал, че на 31 декември още се е намирал в Киргизия, следователно няма как да е участвал в атентата. Добавил е, че не знае как снимка на паспорта му е тръгнала в интернет.

Според агенция ИХА, съпругата на терориста, която е била задържана в Турция, е заявила пред полицаите, че не е знаела за терористичната принадлежност на съпруга си. Нейното име не е уточнено, така че остава неясно чия съпруга е тя.

"Научих за нападението от телевизията. Не само, че не знаех, че е член на ДАЕШ (т.е. ИДИЛ), а дори, че е симпатизант на групировката", казала тя.

Предположения, че терористът е или от Узбекистан, или от Киргизстан бяха огласени по-рано.

Съобщено беше и за преценки на турски експерти, че той има опит от бойни действия, вероятно в Сирия.

Удължават извънредното положение

Тази седмица турският парламент ще обсъди и гласува удължаване на извънредното положение в страната с още три месеца, съобщи министър-председателят Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

Йълдъръм е говорил на форум на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието.

Извънредното положение беше въведено в Турция след неуспелия опит за военен преврат на 15 юли м.г. Веднъж то вече бе продължено.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини