Тръмп отново нападна разузнаването заради руските хакерски атаки

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отново разкритикува американските разузнавателни служби заради обвиненията за руски хакерски атака в изборите през ноември. 

След като първоначално отхвърли твърденията, че Москва се е намесила в президентския вот, за да му помогне да спечели, републиканецът се съгласи все пак да се срещне с представители на разузнаването. 

Сега обаче Тръмп отново нападна службите заради забавяне на насрочения за тази седмица брифинг.

"Брифингът на "разузнаването" за т.нар. "руско хакване" бе отложен за петък, може би им трябвало повече време да съберат доказателства. Много странно", написа милиардерът в Туитър. 

Според информация на американското разузнаване Москва се е намесила в президентските избори срещу Демократическата партия и кандидата й Хилъри Клинтън, за да наклони везните в полза на Тръмп, а Владимир Путин лично е давал нареждания как да се борави с добитата от хакери информация.

На 29 януари Барак Обама нареди санкции срещу Русия заради извършването на атаките. На 35 дипломати от посолството на Русия във Вашингтон и консулството в Сан Франциско бе наредено на напуснат страната. Също така бяха предприети мерки срещу руските разузнавателни служби ГРУ и ФСБ и компании, за които се смята, че са ги подпомагали.

В отговор руското външно министерство предложи 35 представители на САЩ да бъдат експулсирани, но Владимир Путин не разреши подобно действие. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини