Терористи замърсили 80% от питейната вода на Дамаск

Сирийската столица Дамаск е лишена от 80% от питейната вода поради саботажи на терористите в долината на Уади Барада.

Информацията е от обръщение на външното министерство на Сирия до Съвета за сигурност на ООН, съобщават "24 часа" и БГНЕС.

"Сирийското правителство определя като военно престъпление действията на екстремистите от групировката "Джебхат Фанх аш Шам "(бившата "Джебхат ан Нусра"), които не само взривиха главния водопровод, но и го замърсиха с дизелово гориво", се казва в документа.

В него се подчертава, че саботажът, извършен на 24 декември 2016 г., е довел до катастрофални последици. "Над 7 милиона души в Дамаск, в това число жени и деца, сега изпитват остър недостиг на питейна вода", се уточнява в текста.

Вчера представител на ООН, цитгиран от Франс прес и БТА, определи като военно престъпление лишаването от питейна вода на сирийската столица.

Но той се въздържа да назове виновник, освен това посочи по-малък брой засегнати жители.

На пресконференция в Женева Ян Егеланд, шеф на работната група на ООН за хуманитарната помощ за Сирия, каза, че е трудно да се разбере кой от враждуващите лагери носи отговорност за прекъсването на достъпа до питейна вода.

"Цивилните ще се разболеят"

В Дамаск 5,5 милиона души нямат вода или водоподаването за тях е ограничено; водоемите в Уади Барада са неизползваеми поради сраженията или поради саботажи, или и по двете причини, каза Егеланд.

Ние искаме да отидем там и да разберем какво става, допълни той.

Егеланд отбеляза, че саботажът на източниците и лишаването от вода са очевидно военни престъпления, защото цивилните пият водата и цивилните ще се разболеят, ако водоподаването не бъде възстановено.

Уади Барада е на 15 километра северозападно от Дамаск. Това е ключов бунтовнически сектор, в който се намират основните източници на питейна вода за Дамаск и околностите му.

Режимът обвинява бунтовниците, че заразяват водата с дизел и прекъсват водопреносната мрежа към Дамаск. Бунтовническите групи твърдят, че бомбардировките на режима и неговите съюзници са разрушили водопреносната мрежа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини