20 години от събитията на 10 януари 1997 г. се навършват днес

Днес се навършват 20 години от събитията на 10 януари 1997 г. Тогава хиляди граждани, недоволни от Виденовата зима и инфлацията излизат по площадите и щурмуват Народното събрание. Десетки са ранени след сблъсъци с полицията.

Хора нахлуват в сградата на парламента, въпреки опитите на президента Петър Стоянов да ги успокои. Опитът на полицията да ги спре се оказва неуспешен. Депутатите са евакуирани, а часове по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите.

Премиерът Жан Виденов подава оставка, като от БСП имат намерение да съставят второ правителство начело с Николай Добрев. По-късно партията се отказва от опитите за съставяне на правителство, а Добрев връща мандата на президента Стоянов. Назначено е служебно правителство начело със Стефан Софиянски.

Предсрочните парламентарни избори са спечелени убедително от Обединените демократични сили - СДС, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП). Втора остава БСП и трети са Обединението за национално спасение (БЗНС-Никола Петков, Движение за права и свободи (ДПС), Зелена партия, Партия на демократическия център, Нов избор, Федерация Царство България). В парламента тогава влизат и Евролевицата и Българският бизнес блок на Жорж Ганчев. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини