Започва Международна година на астрономията

Международна година на астрономията се открива в четвъртък в седалището на ЮНЕСКО в Париж под наслов "Открийте мистериите на Вселената", съобщи Франс прес. Целта е широката общественост да открие космоса чрез стотици инициативи в света.

Този празник на астрономията отдава дължимото на Галилео Галилей, който за пръв път е насочил телескоп към небето през 1609 г. В честванията ще участват над 130 страни.

"Международната година на астрономията всъщност няма научна цел", заяви Франсоаз Комб от френската Лаборатория за изследване на лъчението и материята в областта на астрофизиката.

"Надяваме се широката публика да насочи поглед към небето и много младежи да бъдат привлечени от науката", допълни тя.

Откриването на Международната година на астрономията ще продължи два дена - на 15 и 16 януари, в присъствието на около 600 участници, сред които Нобелови лауреати и близо 200 студенти от над 100 страни.

Честванията са под егидата на ЮНЕСКО и Международния астрономически съюз. Предвидени са колоквиуми, конференции, експозиции. В началото на април - от 2 до 5 април, е планирана инициативата "100 дни астрономия", която включва астрономически наблюдения и конференции.

През есента друга инициатива - "100 Галилееви нощи", ще отбележи 400-годишнината от наблюдението на небето с телескоп от гениалния италиански учен.

По този повод близо 200 обекта, оборудвани с телескопи, ще бъдат достъпни за желаещите. През април ще бъдат изстреляни два европейски спътника за космически изследвания - космическият телескоп "Хершел" и обсерваторията "Планк".

Те ще се позиционират на разстояние 1,5 милиона км от нашата планета, като "Хершел" ще наблюдава образуване на звезди и галактики, а "Планк" ще изследва полета на "фосилна" космическа радиация

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини