Бивш шеф в Агенцията за приватизация защити сделката с ЕВН

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията и ексшеф на НС на Агенцията по приватизация Юлия Ненкова е разпитвана за сделката с ЕВН още през 2013 г.

Заради продажбата на държавните дялове в енергодружеството вече бяха обвинени бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и собственикът на "Икономедиа" Иво Прокопиев. Предстои обвинение да бъде повдигнато и на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Днес Ненкова потвърди техните думи, че продажбата е одобрена от Министерския съвет, Комисията за финансов надзор и Агенцията за приватизация. 

"В този период аз действително бях председател на Надзорния съвет. Процедурата е чрез Фондовата борса, цената се определя от пазара, така че не може да бъде обвинен някой, че е постигнал по-ниска или по-висока цена", каза тя пред БНР. 

Трайков беше обвинен в умишлена безстопанственост, защото през 2011 г. не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, акциите са били продадени на занижена цена и от това са последвали значителни щети за „Държавна консолидационна компания" (ДКК) ЕАД в размер на 20 829 200.00 лева. 

На Прокопиев пък беше повдигнато обвинение в това, че в съучастие и като помагач на Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията. 

От съобщението на прокуратурата така и не стана ясно какво точно и как е извършил издателят Прокопиев. Неговата единствена връзка със сделката е, че инвестиционен посредник на сделката е "Булброкърс" - част от дружеството "Алфа финанс холдинг", в което той участва. Прокопиев обаче подчерта, че в периода на сделките дори не е бил в страната, а инвестицията му в „Алфа финанс холдинг” няма никакво отношение. 

Що се отнася до предстоящото обвинение срещу Дянков, засега от прокуратурата заявиха само: 

"В изпълнение на антикризисни мерки МС е приел решение за прехвърляне на пакети от акции на търговски дружества с под 50% държавно участие, чрез внасяне на непарични вноски в капитала на ДКК. Идеята е била изцяло на Министерство на финансите, ръководено от Дянков, с цел приходите от приватизация да постъпват най-напред в ДКК, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет. Така се ощетяват Сребърният фонд и българските пенсионери".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини