13 странни неща за фаталното 13, особено в петък

Чували ли сте за „параскевидекатриафобия“? Това е думата, с която се описва страхът от петък 13-ти.

Днес календарът показва датата 13-ти и по една нелепа случайност е петък! Това е едно особено съчетание, което кара много хора да бъдат неспокойни. Петък 13-ти, наричан още "черен петък" има злощастна слава от незапомнени времена - не само в България, но и по целия свят. Предлагаме ви 13 любопитни факта за този ден:

1. По-голямата част от небостъргачите нямат построен 13-ти етаж. Това се отнася и за много хотели, които са без 13-ти етаж или 13-та стая.

2.. На много летища 13-тата писта се пропуска.

3. Във Флоренция, няма да откриете улица с номер 13. По-вероятно е да срещнете 12А или 12 и половина.

4. Във Формула 1 не съществува болид с номер 13.

5. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-ти. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

6. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък, 13-ти, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

7. Едно от табутата, свързани с петък, 13-ти, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 души.

8. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата - 13, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

9. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas. Доста зловещо, нали?

10. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

11. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

12. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-ти, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година. 

13. На 13.09.1996 година, в Лас Вегас е убит популярният рапър Тупак. Смъртта му е повод за много спекулации и конспиративни теории. Преди това Тупак претърпява няколко опита за покушение, но точно на 13-ти смъртта го застига.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Си
    СИД
    0 0
    15:19, 13 яну 2017
    Хм, липсва една от най-често изтъкваните причини за поверието - петък, 13-и октомври 1307 г., е денят на погром над Ордена на тамплиерите.
Последни новини