Белгийски терорист иска от държавата 50 000 евро обезщетение

Терорист от белгийско-марокански произход, задържан в затвора в Гуантанамо, ще съди Белгия за обезщетение от 50 000 евро.

Това е съобщил негов адвокат, цитиран от местни медии и БТА.

Муса Земури бил заловен през 2001 г. на границата между Афганистан и Пакистан, и бил предаден на САЩ.

Той твърди, че в затвора в Куба бил подложен на мъчения, за които Белгия е знаела. Затова той е подал оплакване до комитета на ООН срещу изтезанията.

В жалбата се твърди, че белгийските власти са направили твърде малко в полза на Земури. Той разчита комитетът на ООН да се произнесе в негова полза, това би било използвано като основание за иска му.

Салах Абдеслам: Не се срамувам

Друг джихадист от белгийско-марокански произход е Салах Абдеслам, единственият останал жив участник в атентатите през ноември 2015 г. в Париж.

Медиите в Белгия цитират днес откъси от негово писмо до жена, с която кореспондира, откакто е в затвора.

Абдеслам заявява, че не се срамува от себе си и не го е страх да заяви нещо, защото няма какво по-лошо повече да се каже за него. Той иска хората да не му се възхищават като на идол, а да почитат Аллах. Той пита жената дали е мюсюлманка и я приканва ако не е, да приеме исляма.

Части от писмото са представени и в пресата във Франция в оригинал - с всички правописни и граматически грешки, допуснати от ислямисткия престъпник.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини