Максималната загуба на пенсионните фондове удари 8 %

Въпреки финансовата криза парите на клиентите в универсалните пенсионни фондове не би следвало да са намалели с повече от 6,98 на сто. На толкова възлиза определената от Комисията за финансов надзор (КФН) минимална доходност, която всеки един пенсионен фонд трябва да е постигнал. Тя се определя на годишна база за предходния 24-месечен период, в случая - от 29 декември 2006 г. до 30 декември 2008 г., и е отрицателна, пише в днешния си брой Монитор.
В универсалните фондове са задължени да се осигуряват всички работещи, които са родени след 31 декември 1959 г. Към момента техният брой е над 2 милиона души.

По данни на финансовия надзор само един универсален фонд е постигнал доходност по-ниска от минималната. Това е фондът, управляван от ПОД "Бъдеще" (бивш "ДЗИ - Пенсионно осигуряване"). По закон дружеството следва да компенсира със свои средства разликата до минимална доходност, като преведе съответната сума по сметките на клиентите си.

Аналогичната цифра за минималната доходност за професионалните фондове е -8,51 %. В тях са осигурени хората, работещи при тежки и вредни условия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини