БСП даде заден за плоския данък

По-доброто е данъчното облагане да не се променя, ако има нещо, което трябва да се направи, то да е само за най-високите доходи.

Това заяви по време на дискусия в рамките на годишната среща на бизнеса с правителството Борислав Гуцанов (БСП). 

Цитиран от БТА, той допълни, че запазването на 10-порцентната база е най-доброто в момента и "трябва да се мисли за най-високите части - над 120 000 - 140 000, 150 000 лева годишен доход".

В последните дни на ноември 2016 г. парламентът отхвърли предложението на БСП за отмяна на плоския данък и въвеждане на скала на прогресивно данъчно облагане. 
По-късно Драгомир Стойнев уточни, че БСП предлага хората с доходи над 10 хиляди лева месечно да плащат 20 процента данък, а за по-голямата част от населението (за 95%) данъкът остава 10 процента. По думите му става въпрос за 7000 души. Само богатите ще се облагат с 20 процента, добави Стойнев.

ГЕРБ и Реформаторският блок изцяло поддържат запазване на сегашната данъчна система.

Какво предлагаше БСП

Данъкът при доход над минималната заплата до 1000 лева да бъде 10% за горницата. 

17% данък за горницата за доходи от 1000 до 2000 лева, 
22% за горницата за тези между 2000 и 5000 лева, 
25% за горницата за доходите от 5000 до 10 000 лева и 
27% за горницата за доходи над 10 000 лева. 

Данъчната ставка се смята върху разликата от минималната заплата до определените стойности. 

От БСП искат още създаването на фондове “Наука“ и “Индустрия“, както и национален финансов холдинг за стимулиране на капиталовия пазар, предаде БНР. 

На форума днес Делян Добрев (ГЕРБ) предложи две консенсусни, според него, идеи, зад които биха могли да застанат политическите сили - да се насочи административната тежест към администрацията, а не към бизнеса. Идеята, по обяснението му, е, бизнесът да декларира, че отговаря на специфичните изисквания за получаване, например, на разрешително, а администрацията сама да проверява дали това е така. 

Когато на администрацията й се наложи да върши работата на бизнеса, тя ще напредне с електронното управление, допълни Добрев. 

Друг консенсусен приоритет според Добрев е развитието на капиталовия пазар.

Мартин Димитров (РБ) заяви, че не трябва да се допускат мегаломански проекти, които могат пак да ни влошат кредитния рейтинг и предупреди, че дори и с частен инвеститор да се стори АЕЦ "Белене", той няма да поеме всички разходи. Според него е необходимо също обжалването на обществените поръчки да бъде извадено извън КЗК и да отиде към административните съдилища.

Коментари в сайта

Последни новини